Blogg

En blogg om fotografering, studier och dagliga händelser, men även en hel del om musik och film.

Visar inlägg från kategorin: Filosoferar

Nolia madness

2011-08-30 11:27:21

Nolia 2011


För ett par veckor sedan var det Noliamässa här i Umeå, vilket är jättekul att Umeå vart annat år får hålla i. Människor från alla håll och kanter kommer för att semestra och fynda. Bor man dock precis brevid är det kanske en helt annan femma. På andra sidan vägen där jag bor ligger området där Noliamässan hålls, dvs på lagomt avstånd så att man hör alla utrop och annat som sker i mikrofonerna. Efter att ha vuxit upp här så märker jag längre inte det. Gräsplätten på baksidan, på andra sidan vägen, okuperas av bilar och parkeringsvakter - det märks heller inte då jag sällan använder mig av den gräsplätten.
Vad som dock märks lite tydligare är när man ska göra vardaliga saker, tex cykla in till stan eller springa en kort springtur och det båda blir en kamp om att ta sig fram. Cykelbanan blir förbjuden för cyklar, för att underlätta för bilisterna, eftersom den blivit en väg för bilarna att ta sig till gräsparkeringarna, vilket resulterar i att cyklisterna i stället cyklar på bilvägen brevid och det underlättar väl inte för bilisterna? Hur var det tänkt?
Om två år är det dags igen och jag hoppas inträdespriset sänks lite tills dess, för utan att ens betalat eller varit inne på mässområdet känns det som jag har varit på Nolia.25 2/5

2011-05-03 19:40:27
Efter en hel helg med födelsedagsfirande och valborg borde min födelsedag igår inte ha kommit som någon överraskning för mig själv. Ändå kunde jag inte förstå att den hade kommit. Inte så mycket för att jag skulle fylla år och bli ett år äldre utan för att det var den dag då jag som liten ansåg att jag skulle vara vuxen. När jag var liten tyckte jag att om man var 25 år så var man vuxen, en uppfattning som jag inte alls delar nu. Jag tror jag väljer att inte bli 25 är i sinnet riktigt än (å andra sidan, hur definierar man en 25:årings mentalitet?). Jag har inte upplevt tillräckligt och känner mig heller inte tillräckligt vuxen för det. Dessutom så är åldern bara ett nummer. Eller hur? :)


En bild från Valborg: lyckades ta mig till en majbrasa - första gången på typ 5 år. Har saknat att hänga vid en majbrasa kring Valborg, utan den har våren inte känts riktigt komplett.
Pekoral*

2010-11-24 23:58: 52
Såg precis klar filmen 'Easy A', sjukt rolig och bra film. Tjejen som hade huvudrollen, har inte sett henne i någon anna film innan, var väldigt övertygande och duktig. Har ni inte sett den, gör det! Det handlar om en tjej som går på high school i USA där ett rykte om henne själv startas, och man får följa med henne i hennes vardag. Med risk att inte avslöja för mycket låter den skjut tråkig. Hmm.. Får fixa en trailer tror jag.Anyway. Vad som imponerade mig mest var huvudrollsinnehavarens repliker, eller hela hennes familjs repliker, innehöll ofta ovanliga svåra engelska ord som jag aldrig hört talas om. Jag dog en smula när jag hörde en del av replikerna. Det fick mig att tänka på när jag gick i gymnasiet och vår svenskafröken bestämde sig för att klassen, inför ett nationella proven, skulle lära sig svåra svenska ord (om de nu var så svåra har jag i efterhand svårt att avgöra) för att öka våra chanser. Jag vet inte om hennes strategi fungerade, men jag har minne av att jag tyckte det nästan var roligt. Vi startade med ord som började på 'A' och hann till ord som började på 'T', ordpapperen sparade jag i en mapp som i slutändan blev ganska tjock - cirka 20 ord (på vissa bokstäver fler) för varje bokstav. I nuläget när jag tittar på dessa ord är det många som jag inte alls kan, man glömmer ju så fort sådant som man inte använder!

Vad jag ville komma till var att jag tycker det är tråkigt att inte de svårare, nästan antika, orden inte används mer. Det vore sjukt fränt om man kastade in lite ord här och var som andra kanske inte kunde. Istället för att "för-svenska" engelska ord varför inte använda svenska ord som inte är vanliga? De kommer ju ändå låta "utlänskt" och främmande. Jag är medveten om att vissa översättningar från engelska till svenska kanske inte finns eller så är den engelska betydelsen korta och/eller enklare än den svenska, men det vore ju faktiskt roligt om svenskan fanns kvar om 10-20-30 år i sitt ursprung och att den inte bestod till 50% av engelska ord.

Vad sägs om ord som:
- habil: duglig (men osjälvständig)
- ta ad notam: lägga på minnet
- altruism: kärlek till andra, oegennytta [motsatsen till altruism är egoism] (egoism känner man ju till men inte motsvarigheten, hmm..)
- columbi ägg: en enkel lösning på ett svårt problem
- inaugurera: inviga
- katzenjammer: dålig musik, oljud

Nu när jag går igenom mappen med alla ord så känns det som att vissa av dessa ord är ord som fått en "norrlänsk" stämpel, att de skulle vara specifikt för norrland. Kanske bara för att jag är från norrland jag tycker det. :)

*en skrift som upplevs som löjlig, eftersom den är skriven med allvarliga ambitioner men är illa skriven ur en konstnärlig synvinkel (av latiners pekus = fä)
Visa inlägg från en specifik månad:

Copyright © 2010 - Emma Landfors - Interaktionsdesigner och fotograf